Ana i Anino povrće

Nakon veselog decembra i skijaške sezone, došlo je vrijeme da sve nepoželjne podstanare izbacimo iz našeg organizma 🙂

Izvor informacija kada je detoks u pitanju, nepresušan je… I kako onda izabrati metodu, namirnice, trajanje detoksa?!
Mi vam dovodimo osobu koja hranu prati od sjemena do tanjura, zna odgovore na sva vaša pitanja, a još je i očaravajuće simpatična 🙂

A evo što Ana kaže o svemu…”Svi moramo jesti. Koju hranu odabiremo jesti i po kojim kriterijima? Kako ju pripremamo? Što i zašto jedemo? Hrana je izvor energije, no ona nadilazi samo nepce i okus, mi postajemo to što jedemo – hrana nas gradi. Za mene hrana treba biti lokalno i zdravo uzgojena te adekvatno pripremljena. Imala sam sreću da sam nekoliko godina bila šegrt(kinja) staroj Majstorici koja mi je nesebično predavala svoje znanje iz područja vrta i kuhanja koje je ona cijeli život gradila, a koje sam dalje razvijala i nadopunjavala svojim daljnjim edukacijama i svakodnevnom praksom.

„Ratarska gastronomija“ – zatvaram cijeli krug jer uzgajam puno hrane koju sama kuham! Kuham svakodnevno. Po makrobiotičkim smjernicama koje se temelje na odabiru cjelovitih, sezonskih, organskih i lokalno-uzgojenih namirnica, dok se izbjegavaju rafinirani, dakle, prerađeni, nutritivno bezvrijedni proizvodi obogaćeni umjetnim zaslađivačima, aditivima, kao i hrana uzgojena na pesticidima. Dakle, fina hrana u što prirodnijem obliku! Veliki dar makrobiotičke prehrane je struktura. Naime, takav način prehrane čini smislenu i zaokruženu cjelinu – bazu prehrane čine cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, te alge koja našem tijelu osigurava sve što mu je potrebno. Takva prehrana povremeno također uključuje voće, sjemenke, orašide, ribu po izboru te prirodno slatko (što je zapravo mnogo finije i ukusnije od industrijskih slatkiša).

Svaki dan otkrivam nove recepte i kombinacije. Kuham intuitivno i opušteno. Volim finu hranu, no ne želim provoditi cijeli dan u kuhinji, stresirati se oko izbora hrane i proturječnih informacija koje postoje te jesti dosadnu hranu samo zato jer je zdrava za moje tijelo.

Važno mi je znati zašto jedem koju namirnicu i što ona radi mom tijelu; primjerice, grije li me dodatno zimi, hladi li me ljeti? Zašto je važno jesti ugljikohidrate, kakve, zašto je važno kako su uzgojeni i kako se pripremaju? Što su „cjelovite“ namirnice? Što stoji za “eko/bio/organski”? Što je raž, proso, quinoia ili pir i kako se pripremaju? Jesu li mahunarke dovoljan izvor proteina i kako ih kuhati? Leća, grašak, crna soja, slanutak.. Što s njima? Kako pripremati fino povrće; što je batat, kako pripremiti mrkvu na sto načina? Kako rezati  povrće, kako kuhati zdravu hranu koja je istovremeno fina i ukusna? Što je tamari, a što je tempeh? Zašto koristiti alge?

Dakle, temelj moje kuhinje je makrobiotička prehrana, a nadgradnja ovisi o danu, potrebi, vremenu, raspoloženju, mašti. Opušteno, jednostavno i fino!”

Sada je red na vama 😉